Hurtigruten

Om Hurtigruten

Hurtigruten är inget vanligt kryssningsrederi, egentligen är det inte ens ett kryssningsrederi i grund och botten utan ett arbetande rederi. I över 100 år har man färdats från Bergen till Kirkenes och tillbaka. För de resenärer som är intresserade av en resa där man upptäcker vackra kustlinjer och glömda hamnar bör man fundera på Hurtigruten. Här kan ni upptäcka Norges hänförande kust, Grönland, Arktiska Spetsbergen, Antarktis. Med Hurtigruten finns möjligheten att se den mytomspunna midnattssolen eller norrskenet och åka snöskoter, allt på samma resa!

Varje dag, året om lämnar ett Hurtigrutenfartyg Bergen, för att påbörja den 12 dagar långa resan Bergen-Kirkenes-Bergen. En resa med Hurtigruten är en äventyrlig upptäcktsresa i Norges vackra natur, oavsett årstid. Maten ombord är av hög klass.

Hurtigruten tar dig också till Spetsbergen, Grönland och Antarktis. Vid dessa “expeditionsresor” används MS Fram som är klassad att klara isbrytning, vilket kan behövas i dessa farvatten.

Video

Om fartygen

M/S Vesterålen

MS Vesterålen bär stolt namnet från det första hurtigrutenfartyget.
MS Vesterålen är byggd 1983 och tillhör de mindre fartygen i Hurtigrutenflottan. MS Vesterålen moderniserades 1988 och 1995 och fick då en ljus och vänlig interiör. Naturligtvis finns det både panoramasalong, bar, restaurant, hiss, butik och lekrum ombord. Den relativt begränsade passagerarkapaciteten, och det rustika träverket i däcket gör resan med MS Vesterålen till en alldeles speciell upplevelse.

M/S Trollfjord

Fartyget bär namnet till en av de mest spektakulära upplevelserna på resan med Hurtigruten. MS Trollfjord har tillhört hurtigrutenflottan sedan maj 2002 och är ett av de tre största fartygen. Den bekväma inredningen, användandet av naturmaterial som sten och trä och utökad passagerarkapacitet speglar rederiets väg in i det nya årtusendet. De stora burspråksfönstren som ger en fin utsikt i några av sviterna, finns bara på MS Trollfjord och systerfartyget M/S Midnatsol.

M/S Richard With

Grundaren av Hurtigruten, pionnären – han som kom på idén att segla på natten på vintern, har gett namn till detta fartyg. På detta fartyg är speciellt nteriören i de två salongerna “Horisont” och “Syvstjernen” lysande exempel på skandinavisk fartygsdesign. Konsten är tydligt präglad av Konstnärsfamiljen Harr; Eva, Karl Erik och Jan. Dessa tre, som inspirerats av det norska landskapet, gör MS Richard With till en på många sätt resande konstutställning.

M/S Polarlys

Bergenske Damskibsselskab döpte sitt första Polarlys i 1912, Det Arktiska ljuset. Denna stolta dam är den tredje i följd. Det magiska ljus som bara finns i denna del av värden och som upplevs et vintertid har gett många inspiration. Hurtigruten seglar i detta ljus och ombord under vintertiden har vi temat- jakten på ljuset-. Här berättas det om de alla färger och ljus du kan komma i kontakt med.

M/S Nordstjernen

Nordstjernen har fått sitt vackra namn efter stjärnan som vikingarna kallade sin ledstjärna. MS Nordstjernen byggdes i Hamburg 1956 och den senaste moderniseringen ägde rum under år 2000. Fartyget sätts fortfarande periodvis in i trafik på Hurtigrutetrafiken längs den norska kusten och är därmed det äldsta av Hurtigrutens fartyg som fortfarande går i passagerartrafik. MS Nordstjernen har restaurant, kafeteria, bar, två trevliga salonger och en liten fartygsbutik. Hytterna är enkla och funktionella, salongerna och restaurangen är mycket smakfullt inredda. Alla rummen invändigt samt däcket har vackert gammalt träverk, något som ger en alldeles speciell charm.

M/S Nordnorge

MS Nordnorge är det sista fartyget som byggdes under 1990-talet. Hon är det mest beresta fartyget i Hurtigruten.
Hon har varit på Antarktis som expeditionsfartyg där hon öppnade upp nya områden för Hurtigruten och våra gäster.
MS Nordnorge seglar under sommarhalvåret 2010 i stället för MS Finnmarken som är uthyrt fr o m 8 nov 2009.

M/S Nordlys

Precis som MS Polarlys och Ms Midnatsol är också Ms Nordlys uppkallad av ett “himla fenomen”. Det märks även på interiören: Norska interiörarkitekter och konstnärer som till exempel Inger Sitter och Örnulf Opdahl, har skapat det inre livet ombord på MS Nordlys på ett ljust och vänligt sätt och med en helt egen färgskala. Norrskenet och stjärnhimlen har tjänat som viktiga inspirationskällor. Uppehållsrummen inbjuder till skön avkoppling med sin typiska fartygselegans och många fåtöljer och sittgrupper.

M/S Nordkapp

MS Nordkapp är uppkallad efter den majestätiska klippformationen som bildar den sista europeiska utposten vid norra Ishavet. Fartyget hör till den del av Hurtigrutenflottan som byggdes på 1990-talet.  Atmosfären i salongerna präglas av den norska konstnären Karl Erik Harrs bilder.

M/S Midnatsol

Hon har ett klassikt namn. Midnatsol har varit namn på tre stolta fartyg innan detta togs in i trafik 2003. Med detta namnet var det naturligt att designen på interiören är präglat av solen, ljuset och den magiska sommarnatten som upplevs norr om polcirkeln. MS Midnatsol har tillhört fartygsflottan sedan maj 2003 och är därmed det näst nyaste fartyget och samtidigt ett av de tre största hurtigrutenfartyg. Fartyget har det största urvalet av sviter, utöver de många hytterna. MS Midnatsol är MS Trollfjords systerfartyg. Karaktäristiskt för båda fartygen är panoramasalongerna över fören på fartyget. De storslagna fönsterytorna sträcker sig över två våningar och släpper in mycket ljus. Det gör även det modernt utformade glasatriumet mittskepps.

M/S Lofoten

MS Lofoten sjösattes i Oslo i 1964 och tillhör därmed de äldsta och minsta fartyget i vår flotta. Trots moderniseringen är den traditionella stilen och den speciella atmosfären ombord bevarad. Salonger är originalskick och panoramadäck inbjuder till avslappning och sköna stunder.

M/S Kong Harald

Norges konung, Kong Harald har gett detta fartyg sitt namn. Även andra kända norrmän har fått äran, baren t ex är uppkallad efter Fridtjof Nansen och det stora kaféet på fjärde däck efter Roald Amundsen. Ms Kong Harald färdigställdes år 1993, lagom till Hurtigrutens 100-års jubileum. Det märks i dekorativa detaljer som kronan och liljan, utöver kungakronan som ständigt dyker upp i fartygets interiör.

M/S Finnmarken

1912 byggdes den förste Finnmarken av Vesteraalske Dampskipsselskab. Fartyget då var präglat av tidens trender i design, Art deco dominerade ombord på fartyget och särskilt i första klassen. MS Finnmarken har tillhört hurtigrutenflottan sedan april 2002 och är ett av de tre största fartygen. Det är det enda fartyget som har utomhussimbassäng med 2 st bubbelpooler.

M/S Fram

MS Fram bär stolt sitt namn. Arvet efter polarpionärerna Nansen och Amundsen finns i namnet. Originalet Fram var med på arktiska och antarktiska expeditioner, precis som nya Fram. Fram tillbringar sommaren i Antarktis och när det går mot höst där åker Fram norrut mot Grönland och Spetsbergen och får tilbringa en ny sommar med expeditioner och äventyr.

Alla 11 fartygen har ett stort urval av bekväma hytter. Storlek och placering varierar, ibland även inom samma kategori. En huvudregel är att utsides hytter på de övre däcken har fönster medan hytter på de nedre däcken har fönstergluggar, så kallade koögon. Norska kulinariska traditioner och färska ingredienser är viktiga ingredienser i Hurtigrutens nya meny, Norway’s Coastal Kitchen, som serveras ombord från april 2014. I varje hamn erbjuds utflykter såsom Geiranger med Trollstigen, Trondheim med Nidarosdomen, Havssafari, Hundsläde, Nordkap, Snöskotersafari.

Norges fjordar – Världens vackraste sjöresa oavsett årstid

Upptäck Norges långa vackra kust där varje årstid ger en ny fantastisk naturupplevelse som saknar motstycke. Välj en 12-dagars klassisk rundresa eller ta en av de kortare resorna.

På våren återvänder värmen till Norges stränder och solen tinar upp livet längs kusten. För varje dag som går stiger solen allt högre upp på himlen och jobbar övertid för att få tjälen ur jorden.

Midnattssolens land lever upp till sitt rätta namn under sommaren. Norr om polcirkeln är solen uppe dygnet runt och gör varje norsk ”natt” till en exotisk upplevelse och ren fröjd för betraktaren.

När sommaren till slut övergår i höst skiftar kusten färg från den ena årstiden till den andra. Den höga, klara luften längs den norska kusten förstärker fjällens, bergsluttningarnas och skogarnas sprakande färgsymfoni i rött och gult. Hösten är en vilsam tid ombord på Hurtigruten, och du får tid att njuta av färgprakten, den friska luften och de vackra scenerierna som passerar revy.

En vinterresa längs Norges kust är en uppfriskande upplevelse. Landskapet täcks av ren vit snö och luften är hög och klar. Detta är en speciell tid på året då det är extra spännande att utforska Norges norra delar med Hurtigruten. Här får du uppleva ett magiskt vinterlandskap och förhoppningsvis se det suggestiva skådespel som norrskenet erbjuder.

Utöver Norge så erbjuder Hurtigruten även Explorer-resor till;

 • Antarktis
 • Svalbard
 • Grönland
 • Island

Hitta din resa hos Poseidon Cruises

Checklista som kan vara bra att fundera över innan du hör av dig till oss:

 • När på året vill du resa?
 • Hur länge kan och vill du vara borta?
 • Hur många resenärer blir ni?
 • Om du vill boka boende – vilken standard?
 • Vill du kombinera restyp, ex. segling med hotell?
 • Vill du boka transfer, eller kanske en hyrbil?
 • Vill du gå på evenemang, ex. sport eller teater?
 • Behöver du marktransport, ex. tåg?

Ring eller maila oss så hjälper vi dig