Kryssning i norska fjordar Hurtigruten

Kryssning i Norra Europa

Norra Europa Kryssning

Norra Europa har storslagen skönhet

Vi inbjuder dig att upptäcka det bästa av Nordeuropa. Du kommer att bli bländad av skönheten och det storslagna i det rika landskapet. Upptäck de mest intressanta städerna och de stämningsfulla norska fjordarna. Upplev och boka bedövande scenerier längs de engelska och skotska kusterna, där förtrollande solnedgångar tar andan ur dig. Se erbjudanden för Norra Europa här.

Ruttförslag (boka rutten här):

Kryssning med start från Köpenhamn, Danmark

Köpenhamn är Skandinaviens mest pulserande och inbjudande huvudstad och en av Europas mest vänliga städer. Liten och välkomnande är den då människorna mer än bilarna sätter sin prägel på gatulivet. Det finns mängder med caféer på trottoarerna, många cykelbanor och gott om plats för gångtrafikanter. Vänlig och avspänd erbjuder staden sina besökare nöjen av olika slag. Kulturella attraktioner som inkluderar nationella muséer, en utvald samling med spännande gallerier, en hälsosam blandning av konsthändelser.

Via Kiel, Tyskland

Kiel är en stad i norra Tyskland, huvudstad i Schleswig-Holstein Bundesland. Den ligger vid Östersjön och under lång tid har staden varit en viktig marin bas tills man avvecklade den efter Andra Världskriget. Många kappseglingar anordnas i Kiel och den är också ansedd som en stor seglarstad. Sedan 1882 anordnas varje år Kieler Woche, en serie regattor med kulturella inslag. År 1936 och 1972, när de Olympiska spelen hölls i Berlin respektive München, genomfördes kappseglingarna i Kiel. Många besöker Kiel för shoppingen skull men det finns mycket annat att se och göra också. Kiels hamn är en sevärdhet i sig med de olika kajerna (Oslokajen och Sverigekajen), marina monumenten i Laboe, Olympiabyn i Schilksee, Datormusem, botaniska trädgården mm.

Via Bergen, Norge

Bergen, staden vid Norges sydvästra kust och är Norges näst största stad. Bergen klättrar nära kusten och en linbana tar besökare upp på utsiktsberget. Bergen grundades 1070 av kung Olav Kyrre och var huvudstad i norska riket på 1100- och 1200-talet. År 1360 etablerades ett hansakontor i staden, hamnen förbättrades och staden utvecklades till ett viktigt handelscentrum. Stadsdelen Bryggen ingår i UNESCO:s världsarvslista. Under historiens gång har Bergen drabbats av många bränder, eftersom husen enligt tradition byggdes av trä. Detta gällde även Bryggen. Endast en fjärdedel av de vackra husen som står där idag är byggda under tiden strax efter 1702, när de äldre förrådshusen längs kajen brann ned. Det finns dock fortfarande kvar en del källarvåningar i sten från 1400-talet. I staden finns fina parker och gator med kullersten. Här kan man koppla av i den rogivande miljön.

Via Torshavn, Färöarna

Torshavn är Färöarnas huvudstad och största stad. Den ligger på ön Streymoys sydöstra kust. Staden grundades på 900-talet och skulle kunna vara norra Europas äldsta huvudstad. Namnet betyder ”Tors hamn” och syftar på åskguden Tor i den nordiska mytologin. På vapenskölden ser man Tors hammare Mjölnir, vilket visar stadens förkristna ursprung. Färöingarna kallar helt enkelt sin huvudstad för Havn (hamn). När frihandel infördes på Färöarna år 1856 öppnades öarna upp inför omvärlden; ekonomin transformerades och Tórshavn växte. Jordbruksmark hyrdes ut till stadsbor, som även fick möjlighet att köpa marken. Dessa små jordlotter förbättrade levnadsvillkoren för många, eftersom fler nu hade möjlighet att ha en ko och kanske några får. Invånarantalet steg väsentligt. 1866 upprättades stadsrådet och sedan dess har Tórshavn varit Färöarnas huvudstad. Några årtionden senare, 1909, blev Tórshavn en handelsstad med samma rättigheter som de danska handelsstäderna. Staden fick en modern hamn år 1927, som gjorde det möjligt för större fartyg att lägga till. Dagens Tórshavn är en välmående stad, full av aktiviteter.

Via Akureyri, Island

Akureyri är en stad på norra Island och landets näst största stadsområde efter huvudstaden med omnejd. Akureyri är den fjärde största kommunen, efter Hafnarfjördur, Kópavogur och Reykjavik. Staden har fått smeknamnet ”Norra Islands huvudstad”. Området befolkades under åttahundratalet, men fick inte stadsrättigheter förrän 1786. Klimatet är varmt på grund av geografiska faktorer och Akureyri har en viktig hamn och fiskeindustri. Staden är ett regionalt befolkningscentrum och har inte förlorat i folkmängd sedan turistindustrins ankomst. Kulturlivet blomstrar i Akureyri. Det finns barer och välkända restauranger (som t.ex. Greifinn och Bautinn). Isländska folkdansgruppen Vefarinn kommer härifrån och folkkulturen är överlag mer framträdande än i Reykjavik. Under sommaren hålls flera festivaler i Akureyri med omnejd, t.ex. medeltidsfestivalen varje sommar vid Gásir.

Till Hafnarfjördur, Island

Hafnarfjördur är den varmhjärtade staden i lavan, precis söder om Islands huvudstad Reykjavik. Hafnarfjördur betyder helt enkelt ”hamnfjord” och syftar på stadens utmärkta naturliga hamn. Den har använts sedan 1300-talet och har Islands längsta historia av oavbruten hamntrafik. Hafnarfjördur är öns tredje största stad. Antalet invånare kan diskuteras legenden säger nämligen att några av Islands älvor och sagoväsen lever bland Hafnarfjördurs lavaklippor och stenar, i fredlig samexistens med människorna i staden. Staden erbjuder såklart även utomhusaktiviteter av det mer verklighetsförankrade slaget, från golf och simning till hästridning och valsafari. På museer och gallerier står historia, musik och visuell konst i fokus. Och varje sommar belägras staden av nordmän för den årliga vikingafestivalen, som i år hålls den 16-20 juni.

Kryssning i Norra Europa med fina Vyer

Hitta din resa hos Poseidon Cruises

Checklista som kan vara bra att fundera över innan du hör av dig till oss:

  • När på året vill du resa?
  • Hur länge kan och vill du vara borta?
  • Hur många resenärer blir ni?
  • Om du vill boka boende – vilken standard?
  • Vill du kombinera restyp, ex. segling med hotell?
  • Vill du boka transfer, eller kanske en hyrbil?
  • Vill du gå på evenemang, ex. sport eller teater?
  • Behöver du marktransport, ex. tåg?

Ring eller maila oss så hjälper vi dig