Dagsprogram

  • Dag 1, 29 september: Avresa till Tannay, Frankrike

    Ankomst Paris (CDG) flygplats

    Gemensam transfer med buss till Le Boat bas i Tannay – tar ca 3 timmar.

    Inkvartering i våra båtar samt genomgång av båtar och utrustning med Le Boats personal. Formaliteter, erläggande av deposition, kort provkörning av båtarna, boka ev. cyklar, wi-fi och annan extrautrustning ombord.

    Övriga kan lämpligtvis gå eller cykla till affären som finns 1,5 km från basen, passa på att handla dryck, frukost, lunch och middag för de närmaste dagarna.

    Gemensam 3-rätters välkomstmiddag på restaurang i Flez-Cuzy, gångavstånd från basen. Meddela oss ev. allergier för detta och andra restaurangbesök. Middagen inkl vin, vatten och kaffe ingår i resans pris.

    Avresa till Tannay, Frankrike
  • Dag 2, 30 september: Första dagen på kanalen - mot Clamecy

    Efter frukost ombord börjar vi vår kanalkryssning mot dagens slutmål, staden Clamecy, totalt ca 5-6 timmar.

    Vi passerar vår första sluss efter ca 1 timme, med en höjdskillnad på 4,8 meter. Nu vet vi hur slussarna fungerar. Då vi seglar uppströms så gäller det att landsätta en i besättningen vid bryggan strax före varje sluss. Denna person får uppdraget att ta emot tampar från båten inne i slussen. När slussen är fylld och portarna öppnas på andra sidan så är det vara att glida ut mot nya byar och slussar!

    I byn Asnois kan vi lägga till och besöka det lilla museet som visar hur man fällde träd i skogarna och flottade timmer bl.a för att bygga ut Paris på 17-1800 talet.

    På eftermiddagen ankommer vi den charmiga staden Clamecy. Här finns mycket intressant att se och besöka!

    Middag ombord eller på någon av stadens 3 restauranger.

    Första dagen på kanalen - mot Clamecy
  • Dag 3, 1 oktober: Mot Chatel-Censoir

    Dagens etappmål är den lilla staden Chatel-Censoir, ca 5-6 timmar på kanalen.

    Passa på och ät lunch i Coulanges-sur-Yonne (2 restauranger) eller middag i Chatel (1 restaurang). Telefonnummer till alla restauranger finns i boken ombord.

    Staden är mycket gammal och passa på att vandra i gränderna! Ett mycket intressant besök i staden Vézelay kan rekommenderas om vi känner att vi har tid på em/kvällen. Taxi kan beställas, det är 19 km dit. I staden finns en imponerande katedral och mycket annat att se.

    Staden ligger på en pilgrimsled mot Compostella. Utanför staden ligger 2-stjärning Michelin krogen l’Espérance.

  • Dag 4, 2 oktober: Till Vermenton

    Dagens etapp är åter ca 6 timmar totalt.

    Vi passerar bla de imponerande ”Saussois” kalkklipporna strax efter Merry-sur-Yonne. Det finns en stig upp mot högsta klippan, 50 m.ö.h. Vi fortsätter och passerar Mailly-le-Chateau, väl värt ett besök.

    Efter byarna Pregilbert och St-Pallaye gör vi en avstickare från kanalen och avslutar i Vermenton, en charmig stad med två restauranger och fina promenader i gränderna.

    Till Vermenton
  • Dag 5, 3 oktober: Vinutflykt till Chablis

    Utflykt till vinstaden, Chablis

    Vi åker ca 30 minuter med buss till Chablis och tas emot på berömda vinhuset Domain Laroche för en guidad visning, vinprovning och gemensam lunch. Efter lunch får vi en timme på egen hand att utforska staden, prova mer vin och köpa med några goda flaskor!

    Åter på em i Vermenton kastar vi loss och tar oss 1tim45 minuter till Vincelles/Vincellottes. Middag iland på Auberge les Tilleuls (om ni orkar) eller ombord.

    Vinutflykt till Chablis
  • Dag 6, 4 oktober: Mot staden Auxerre

    Mot staden Auxerre

    Dagens etapp är ca 4 timmar till den största staden på vår resa, Auxerre.

    Ett stopp i Caves de Bailly är ett måste. Insprängt i kalkstenen leder djupa schakt oss in i berget där det mousserande vinet lagras. Provsmakning av traktens viner vid utgången.

    Vi kommer fram till Auxerre i god tid för att se staden, alla kyrkor med katedralen Saint-Etienne. Middag på någon av stadens många restauranger.

    Mot staden Auxerre
  • Dag 7, 5 oktober: Mot Migennes

    Mot slutmålet, Migennes

    Dagens etapp är ca 6 timmar.

    Vi passerar Gurgy, Appoigny (med kloster från 1200-talet) och stannar till i Bassou där man kan köpa sniglar ”Escargot de Bourgogne” och andra godsaker!

    Vi angör Migennes på em och börjar genomgången av våra båtar med Le Boat personal.

    Gemensam 3-rätters avslutningsmiddag på restaurang i byn. Vi sover sista natten ombord på våra båtar.

  • Dag 8, 6 oktober: Hemresa

    Vi lämnar båtarna på morgonen och åker med buss mot Paris och flygplatsen.

    Avresa tillbaka till Köpenhamn, Göteborg eller Stockholm

    (Resplanen kan ändras utan förvarning av tekniska och/eller vädermässiga skäl)