Segla över Atlanten med Star Clippers

Kryssningar med segelfartyg

Drömmen om att segla över Atlanten 2023

20 nätter

Drömmen om att segla över Atlanten 2023

fr. 82.500:-
per person / del I dubbelhytt

18 oktober - 7 november 2023

Skall man segla över Atlanten och bara njuta ska man segla från öst till väst. I tusentals år har passadvinden blåst stabilt mot väst. Det var i passaden Columbus år 1492 tog sig över Atlanten. Nu ca 500 år senare har du möjlighet att göra detsamma! Vår kapten brukar hålla föredrag om skepp, väder och vind. Ciceroner på denna resa är Erling Matz, författare, sjöhistoriker och styrelseledamot i Taubesällskapet. Och gitarren har han förstås med! Er andra ciceron är Carina Lernhagen-Matz, journalist och fotograf. Under kryssningen berättas om de gamla klipperskeppen och annat sjöhistoriskt och på kvällarna brukar vi samlas på akterdäck och sjunga Taube och annat till Erlings gitarr.

Välkommen ombord på en oförglömlig resa!

 

Beskrivning av resan

Följ med på en favoritresa och segla över Atlanten – nu 10:e året!

Vi flyger till Lissabon den 18 oktober för att dagen därpå gå ombord på ett av världens största segelfartyg och göra en oförglömlig resa från den gamla världen till den nya. Innan vi tar oss an den långa seglatsen gör vi intressanta stopp i Portugal, Marocko och på Madeira. Efter ca tio dagar dyker sedan de Karibiska öarna upp i horisonten.

Royal Clipper är ett av de allra sista skepp som kan erbjuda den unika upplevelsen att segla över Atlanten. Den femmastade fullriggaren byggdes år 2000 – utvändigt som sin föregångare Preussen 100 år tidigare, invändigt som ett modernt, komfortabelt och elegant kryssningsfartyg. Royal Clipper är 134 m långt och bär drygt 5000 m2 segel. Som jämförelse kan nämnas att Columbus flaggskepp Santa Maria var 23 m långt. Royal Clipper kan ta emot ca 200 gäster i luxuösa hytter med enskilda badrum, TV, kyl, DVD-spelare, hårtork, säkerhetsskåp osv.

De 106 i besättningen gör sitt allra bästa för att vi ska må bra. Livet ombord är behagligt oförpliktigande med en avslappnad och familjär stämning. Sola på däck, bada i någon av de tre poolerna, ta en drink i Tropical bar eller läs en bok i biblioteket. Maten ombord är utsökt och restaurangen mycket trevlig. Det är lätt att komma i samspråk med såväl besättning som övriga gäster.

Hur aktiv du vill vara ombord på detta fantastiska skepp väljer du själv. Om du vill, har du möjlighet att vara med och hissa eller brassa segel, klättra i riggen eller bara ligga i nätet under bogsprötet och spana efter delfiner och valar. Det finns även gott om tillfällen till motion – morgongympa klockan åtta och vattengympa i poolen på eftermiddagen eller en timme i gymmet. Varje dag innehåller en rad olika aktiviteter, från origami till tai chi. Om man vill förstås.

Vår kapten brukar hålla ett föredrag någon eftermiddag och berätta om sina erfarenheter från stora skepp och andra dagar brukar vi träffas i biblioteket för att berätta om olika reseupplevelser.

Ciceroner på denna resa är Erling Matz, författare, sjöhistoriker och styrelseledamot i Taubesällskapet. Och gitarren har han förstås med! Er andra ciceron är Carina Lernhagen-Matz, journalist och fotograf.

Välkommen ombord på en oförglömlig resa!

Erling och Carina

Priser och villkor

Kategori 3-hytt, utsides Commodore Deck  82 500 kr   (tillägg 16 000 kr i enkelhytt*)
Kategori 2-hytt, utsides Clipper Deck  85 500 kr             (tillägg 19 500 kr i enkelhytt*)

Övriga hyttkategorier på förfrågan.

* I enkelhytt tillägget ingår även enkelrum i Lissabon och på Barbados

Se Royal Clippers deckplan (klicka på flikarna) här

Virtuell rundvisning ombord – se här

Star Clippers har vidtagit flera åtgärder för att du som gäst skall kunna kryssa säkert. Dessa åtgärder uppdateras löpande i enlighet med de senaste riktlinjer från lokala myndigheter.

Vid beställning faktureras handpenning, 25% av resans totalpris

Delbetalning, 25% av resans totalpris betalas senast 120 dagar före avresa

Slutbetalning, 50% av resans totalpris betalas senast 45 dagar före avresa

För denna resa gäller SRF/Poseidon Cruises Resevillkor

Vi rekommenderar alla kunder att teckna kompletterande rese- och/eller avbeställningsförsäkring. Fråga oss om mer information.

 

Praktisk info

Ciceroner på denna resa är Erling Matz, författare, sjöhistoriker och styrelseledamot i Taubesällskapet. Och gitarren har han förstås med! Er andra ciceron är Carina Lernhagen-Matz, journalist och fotograf. Erling och Carina har varit färdledare och ciceroner ombord på Star Clippers i över 10 år. Under kryssningen kommer de hålla föredrag om det historiska livet ombord på dessa fantastiska clipperfartyg.

Klättra i riggen över Atlanten

Det är en vanlig fråga innan seglingen har börjat – hittills har ingen klagat på sysslolöshet. För det finns alltid något att göra för den som inte bara vill ligga i nätet under bogsprötet och spana efter valar, delfiner och flygfisk. Morgongymnastik. Mastklättring under säkra former. Yoga. Gym. Vattengympa i de tre små poolerna. Föredrag av fartygets besättning; Cruise Director och Captain. Sång och musik av skeppets musiker men även av Erling och Carina. En kväll samlas vi på däck för gemensamt cocktail party för vår grupp.

Underhållning över Atlanten
Mat när man seglar över Atlanten 2023

Trängsel och köer. Shoppingarkader. Enarmade banditer. Roulette. Vattenrutschkana. Klättervägg.

Den oändliga horisonten på Atlanten
Utsikt på Star Clippers

Cirka etthundra man varav ungefär 30 ingår i den seglande besättningen (inklusive maskin). Övriga sköter restaurang, hytter och service. Du är alltid välkommen att besöka bryggan, tala med kapten och besättning. Stämningen ombord är unikt avslappnad och familjär.

Kocken på Star Clippers lagar god mat
Långdukning på Star Clippers 2023

Maxantalet gäster är 227. Det brukar vara: engelsmän, tyskar, fransmän, amerikaner, svenskar…

I allmänhet är vi mellan 15 och 20 nationaliteter ombord – besättning och gäster.

Härligt sällskap på Star Clippers med Poseidon Cruises, gruppbild

En liten shop med specialdesignade kläder för Star Clippers. Bibliotek. Tropical Bar. Pianobar och en bar på soldäck. Bekväma och luftiga sällskapsutrymmen.

Underhållning med talangshow på seglingen

Ingen behöver vara hungrig ombord:

 • Vi sitter tillsammans under lunch och middag, vid bord som är reserverade för vår grupp
 • Till frukost och i övrigt är det fri sittning som gäller
 • Till samtliga luncher och middagar har vi inkluderat vatten och vin
 • Kaffe och thé finns att själv hämta i Tropical Bar, från morgon till kväll
 • Early Bird Frukost serveras från 06.30 i pianobaren
 • Frukostbuffé serveras i matsalen 08.00 – 10.00
 • Lunch serveras mellan 12.00 – 14.00 i matsalen. Ibland ordnas lunch på däck, beroende på väder och rutt
 • Afternoon Tea med Snacks serveras 17.00 – 18.00 i Tropical Bar eller Piano Baren
 • Middag à la Carte serveras 19.30 – 22.00 i matsalen
 • Midnight Snacks serveras 23.30 – 00.30
god mat serveras på Star Clippers

Klädseln ombord är mycket informell. Kostym och slips är alltså inte på något sätt ett måste, men till middagen är det brukligt att man har långa byxor/kjol/klänning. Sjöställ behöver ni inte ta med, men gärna något tunnare regnskydd. Första veckans segling ner till Kanarieöarna är mer osäker vad gäller vind och värme. Under överseglingen till Karibien brukar det vara T-shirt och shorts från morgon till middag. Och sedan kanske någon tunnare tröja på kvällen.
En kväll brukar det vara ”Captain’s Dinner”, men inte heller då brukar det vara påkostad festklädsel. Kavaj ev. slips för den som vill och kanske kjol eller klänning.
Ta med träningskläder för träning i gymmet eller om du vill vara med på morgongymnastik på däck.

Första seglingsveckan har vi en gemensam utflykt, som ingår i resans pris. Övriga dagar första veckan kan ni boka er på utflykter som rederiet anordnar (mot kostnad). Ni skriver upp er i biblioteket mittemot Tropical Bar, minst ett dygn före respektive stopp.
De två veckorna till havs över Atlanten innehåller mängder av aktiviteter, både sådana som skeppet anordnar och sådana vi i svenska gruppen ordnar. Skeppet har allt från gymnastik på morgonen till dans och talangjakt på kvällen. Varje förmiddag håller kapten eller någon styrman föredrag om skepp, segling, navigation och annat sjömässigt.
Dagsprogram trycks upp och läggs i er hytt varje kväll, för kommande dag. Motsvarande program inkl sportaktiviteter skrivs även upp på anslagstavlan i Tropical Bar. Ombord finns även ett sportsteam som ordnar olika aktiviteter.

Vid incheckning i Lissabon, får alla deltagare skriva under ett formulär som ger rederiet rätt att debitera ert kreditkort för de inköp som ni gör ombord. Samtidigt får ni ett personligt kort som används vid inköp i baren, scannas vid av/ombordstigning i samband med utflykter etc. Ni lämnar även ifrån er passet, som återfås sista dagen i samband med att ni lämnar fartyget
Kostnader som ni får betala är t.ex. drinkar utöver det som ingår i resans pris, massage och SPA-behandlingar, utflykter, internetuppkoppling, kläder och souvenirer. Valutan ombord är Euro, och alla priser är i Euro.
Det är inte tillåtet att ta med egna alkoholhaltiga drycker ombord.
Sista dagen ombord får ni en sammanställning på alla inköp som därefter debiteras ert kreditkort med totalsumman.

Rederiet informerar alla gäster om kommande dagsprogram, utflykter iland och aktiviteter ombord.
Färdledningen kommer även dagligen att informera gruppen om våra gemensamma aktiviteter.
Akter om matsalen, finns Purser’s Office. Här kan ni när som helst vända er med frågor om beställning av internet, service i hytten, kontrollera er räkning, låna adapters etc. Personalen i Purser’s Office bemannar även Sloop Shop, butiken ombord som bl.a. säljer kläder och hygienartiklar.

Fartyget ordnar utflykter iland. Dessa utflykter ingår inte i resans pris. Information om och frågor om utflykter besvaras av Cruise Director dagen före samt i biblioteket där det finns skriftlig information och anmälningslistor.

Vi lämnar fartyget efter frukost sista dagen, ca kl 08.30. information om tid för transfer får ni ombord. Vi bor på Accra Beach accrabeachhotel.com . Skatter och frukost ingår i resans pris.
Vid ankomst blir det en gemensam transfer/guidad utflykt runt Barbados med vår lokalguide. Ca kl 15 är vi på hotellet för incheckning.
Vouchers för transfers och hotell behövs inte, era färdledare har dessa handlingar.

Varmt välkomna ombord!

 

 • Pass, giltigt 6 månader efter kryssningen avslutats krävs för att resa på denna resa
 • Visum till destinationerna som behövs på kryssningen behövs ej för för Svenska medborgare

Hälsoprotokoll ombord

Star Clippers har vidtagit flera åtgärder för att du som gäst skall kunna kryssa säkert. Dessa åtgärder uppdateras löpande i enlighet med de senaste riktlinjer från lokala myndigheter. Per oktober 2022 gäller följande:

 • Det krävs inte att man är fullt vaccinerade med alla COVID-19 vaccindoser (minst 2 doser av Pfizer, Moderna el. Astrazeneca) för att få gå ombord.
 • Vid ombordstigning/incheckning måste varje ovaccinerad gäst uppvisa negativt antigen test med reseintyg, ej äldre än 48 timmar alternativt ett negativt PCR test med reseintyg ej äldre än 72 timmar. Hemmatest godkänns ej.
 • För vaccinerade med alla COVID-19 vaccindoser (minst 2 doser av Pfizer, Moderna el. Astrazeneca) slutförda minst 14 dagar före avresa krävs ej längre uppvisande av negativt PCR test. Digitalt vaccinationsbevis skall uppvisas vid incheckning.
 • För gäster som haft Covid-19 under de senaste 9 månaderna innan ombordstigning skall friskhetsintyg från läkare kunna visas upp vid incheckning. Uppvisande av negativt PCR test krävs ej.
 • Personer som upplever symtom som är kompatibla med COVID-19 (hosta, feber, förlust av smak eller lukt etc) eller som har haft kontakt  med ett bekräftat fall av covid-19 under de senast 14 dagarna nekas ombordstigning.
 • Besättning bär munskydd och följer strikt protokoll för handrengöring.
 • Hytterna desinficeras med certifierade rengöringsprodukter mellan varje gäst samt städas två gånger per dag. Externa luftrenare finns i allmänna utrymmen.
 • Innan ombordstigning genomförs antigen/snabbtest av alla gäster.

Vaccinationer

Utöver COVID-19 vaccination hänvisar vi till din närmsta vaccinationscentral för senaste uppdateringen av rekommenderad vaccination infor resa till Costa Rica. Vi rekommenderar att detta görs i samband med beställning av resan.

Hälsa resenärer med funktionshinder

Kryssning med Star Clippers fartyg är inte lämpade för personer med funktionshinder. Det finns inte hiss ombord, däremot många trappor. Ombord- och avstigning sker oftast via en lejdare och ner i tenderbåtar och dagsutflykterna innehåller ofta längre promenader. Som resenär måste du kunna hantera ditt eget bagage och din resa utan hjälp längs vägen. Det finns sjuksköterska men inga läkare ombord på fartygen. Eventuella läkarbesök sker iland. De kostnader som uppstår i samband med läkarbesök eller sjukhusvistelse ska täckas av dig som resenär eller av din reseförsäkring. Beskriv dina eventuella hinder för oss, före bokning, så att vi kan bedöma om resan är lämplig för dig.

Poseidon Cruises har ställt lagstadgad resegaranti till Kammarkollegiet enligt Lagen om Paketresor.

Om svenska UD skulle avråda från resor till ett visst resmål har du som resenär rätt till avbokning mot full återbetalning. För att du ska ha rätt till avbokning krävs att man med säkerhet kan konstatera att resmålet påverkas vid den tidpunkt som resan genomförs. Eftersom en avrådan tas bort så snart läget bedöms vara mindre osäkert kan du inte avboka en resa som ligger för långt fram i tiden. Vi följer SRF:s rekommendation att tillåta kostnadsfri avbokning på grund av UD’s avrådan inom 14 dagar före avresan. Om avresan ligger längre fram i tiden gäller vanliga avbokningsvillkor och betalningsvillkor. Väljer du att avvakta med betalningen förfaller avtalet och därmed rätt till återbetalning vid inställning.

Vad ingår ingår i paketet?

 • Flyg i ekonomiklass Köpenhamn/Stockholm/Göteborg-Lissabon med KLM. Retur från Barbados med British Airways
 • En natt på hotell i Lissabon inkl en gemensam middag och frukost
 • En stadsutflykt i Lissabon med lunch
 • 17 dagar/16 nätter segling ombord på Royal Clipper
 • Helpension ombord
 • Öl, vin och vatten till lunch och middag
 • Gemensamma aktiviteter ombord
 • En gemensam utflykt på Madeira
 • On board credit på 80EUR per person till valfri utflykt/er eller köp ombord
 • Dricks till besättning
 • Hamnavgifter
 • 2 nätter på 4*hotell på Barbados inkl frukost och gemensam avslutningsmiddag
 • Rundtur på Barbados på ankomstdagen inkl lunch
 • Alla transfers enligt program
 • Ciceroner Erling Matz och Carina Lernhagen-Matz

Vi finns här för att hjälpa dig

Behöver du komma i kontakt för en offert, bokning eller fråga? Fyll i formuläret, så hörs vi snart.

Andra har också tittat på: